Monthly Archives: november 2015

Clementinmarmelade

1 kg Clementiner
500 g rørsukker
1 appelsin – skallen revet med juliennejern
1/2 lime – saft og skal revet med juliennejern
15 cm kanelstang
10 hele nelliker
Frø af 4 kardemommekapsler
1 vanillestan
ca. 1 tsk melatin + 1 spsk rørsukker

Atamon til skylning af glas

Skræl clementinerne, og fjern alle stenene og skæres i små stykker.

Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud.

Kom alle ingredienserne i en gryde, kog langsomt op og lad marmeladen koge 30-40 minutter, indtil marmeladen tykner.
Rør Melatin+rørsukker i lad marmeladen og koge kraftigt under omrøring i 2 min.

Hæld marmeladen på atamon skoldede glas og luk til med det samme.

Tip: Rigtig god til ost

Bulgur go green

image

 

4 personer

Ingredienser
2 dl bulgur

Krydderurtepesto
2 dl krydderurter fx basilikum, persille, kørvel, purløg
1 fed hvidløg
25 g parmesanost
50 g mandler
1 dl olivenolie
Saft af ½ citron
Salt og peber

1 agurk
100 g babyspinat
Salt og peber

Kog bulgur som angivet på emballagen og afkøl.
Hak krydderurterne og kom dem i en blender sammen med presset hvidløg, revet parmesanost, mandler og olivenolie. Blend til en pesto. Smag til med citronsaft, salat og peber.
Skær agurk i små tern. Skyl og slyng spinaten. Vend bulgur med krydderurtepesto, agurk og spinat.
Servér salaten til fx fisk, kylling eller grillstegt kød.

Kylling tikke masala med æbler

4. Pers.

1 rødløg
1 rød chili
1 rød peberfrugt
3 æbler, fx Rød Gråsten, Cox Orange eller Ingrid Marie
500 g kyllingebrystfilet uden skind og ben
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
125 g tikka masala-pasta
1 dåse flåede hakkede tomater
Salt og peber

Tilbehør
Kogte ris, græsk yoghur, frisk mynte, fladbrød

Pil og hak løget.

Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint.

Halver peberfrugt, fjern frøstole og skær peberfrugt i strimler.

Halver æblerne, fjern kernehus og skær æblerne i både. Læg æblerne i en skål med koldt vand.

Skær kødet i mindre stykker.

Varm olien i en gryde og svits løg, chili og kylling heri. Tilsæt presset hvidløg, tikka masala, peberfrugter og flåede hakkede tomater. Lad kyllingen simre under låg i ca. 5 minutter.

Tag æblerne op af det kolde vand og tør dem godt. Kom æblerne i gryden og lad det simre i yderligere ca. 5 minutter. Smag til med salt og peber.
Server kylling tikka marsala med kogte ris, yoghurt, mynte og fladbrød.

Tip
Du kan også lave din Tikka Masala pasta selv
1 rødløg
1 rød chili
2 tsk hele koriander
2 tsk hele fennikelfrø
2 tsk hel spidskommen
3 kardemommefrø
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 fed hvidløg
1 spsk friskrevet ingefær
1 dl tomatpure
1 dåse hakkede tomater

Pil og hak løget. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien. Stød krydderierne i en morter. Varm olien i en gryde og svits løg og chili heri. Tilsæt presset hvidløg, krydderier, ingefær, tomatpuré og hakkede tomater. Herefter tilsættes kødet.

Asparges og pasta med parmesan

4. Pers.

300 g pasta, gerne penne
500 g friske asparges, grønne
1 dl parmesan, friskrevet
½ dl olie
2 spsk. hvidvinseddike
Piri piri chili, eller almindelig chilipulver
Salt
Sukker
1 dl mandelflager
½ dl hakket persille

Kog pastaen efter pakkens anvisning.

Knæk den nederste trævlede ende af aspargesene fra, og kog dem i letsaltet vand i 1 minut. Lad dem dryppe af i en sigte.

Kom parmesan, olie, eddike, lidt knust piri piri, salt og peber i en skål, og bland rundt.

Vend med asparges, pasta, mandelflager og persille.
Spis den lækre salat som den er, eller til et stykke grillet fisk, for eksempel tun.

Vietnam nudelssalat

Opskriften er til 2 personer.

100-150 g risnudler
kogende vand
2 gode bøffer
lidt olie
salt
½ dl soja
2 spsk. sukker
3 spsk. lime
3 spsk. ristet sesam
2-3 forårsløg

GRØNT

3 gulerødder
½ agurk
2 håndfulde mynte
2 håndfulde koriander
½ bundt forårsløg
1 rødløg
2 hjertesalater
1 stor håndfuld saltede peanuts

CHILISAUCE

¼ dl limesaft
¼ dl fiskesauce
1-2 spsk. sukker
2 spsk. koldt vand
1-2 små røde chili (bird eyes)

TILBEHØR

limebåde

Hæld kogende vand på nudlerne og lad dem trække møre.

Steg bøfferne i lidt olie på en varm pande. Jeg foretrækker dem medium/rare. Krydr med salt.

Lad bøfferne trække lidt og skær dem i skiver.

Kom soja, sukker og lime på panden og kog op. Vend kødet i den varme sauce og smid den direkte over i ristet sesam og fint hakket forårsløg lige inden servering.

Lav tynde strimler af gulerødderne. Snit agurkerne i halvmåner (fjern evt. kernerne).

Pluk mynte og koriander groft og snit rødløg fint. Hak salaten.

Dræn vandet fra nudlerne og skyl dem evt. kort i koldt vand, så de ikke klistre sammen.

Rør limesaft, fiskesauce, sukker, vand og fint hakket chili efter smag sammen.

Anret nudler, grøntsager og oksekød i dybe tallerkner. Top med knuste peanuts og servér straks med chilisauce til.

 

Asiatisk dressing

1 spsk ristet sesamolie
2 spsk sojasauce
2 tsk fiskesauce
Saften af ½ lime (ca. 1 spsk)
2 tsk flydende honning
2 tsk finthakket rød chilipeber
2 spsk sesamfrø

Rør dressingen sammen og smag til. Brug et stykke kål som smage-ske, så får du den rette smagskombination at dømme ud fra.

Modsat grønne salater og spæde kål som spidskål, hvor dressingen først skal i lige før servering, er det en god idé at vende dressingen i en halv time før servering, så kålen marineres.

God til hvidkål, rødkål eller glaskål. Fx hvid- eller rødkål i tynde strimler, eller glaskål i tynde stave eller tern.

 

Grønkålssalat med æbler

Til 4 personer

2-3 æbler, f.eks Cox Orange eller Ingrid Marie
3 dl hakket grønkål
1 lille rødløg
Kerner af 1 granatæble

Dressing
1 spsk grov dijonsennep
2 spsk olie
1 spsk lys vineddike evt. hvid balsamico
Salt og peber
35 g valnøddekerner

Fjern kernehus fra æblerne og snit dem fint. Fjern stokken fra grønkålen og snit bladenen meget fint. Skær løg i små tern. Bland det hele sammen med granatæblekerne.

Rør dressingen sammen, smag den godt til og bland den omhyggeligt med salaten.

Drys med valnøddekerner.