Monthly Archives: marts 2016

Langtidshævet brød med grahamsmel og havregryn – bagt i jerngryde

grydebrød

Dette grydebrød har en fantastisk sprød skorpe og en blød, saftig krumme takke være bagningen i den tunge støbejernsgryde. Er bedst til den salte side og gerne bagt til det bliver en smule brændt.

Tid: 10 minutter. Hævetid: Mindst 8 timer (eller i op til 1 døgn). Bagetid: 50 minutter.

1 brød

10 g gær
5 dl vand
3 tsk salt
1 dl havregryn
2 dl grahamsmel
7 dl hvedemel

Rør gæren ud i vandet i en stor skål. Tilsæt salt, havregryn og de 2 slags mel, og rør dejen sammen med en gaffel. Den skal være våd og ligne tyk havregrød.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den hæve på køkkenbordet i mindst 8 timer (eller i op til 1 døgn).

Tænd ovnen på 250º, og lad en støbejernsgryde med låg blive varm i ovnen. Det er vigtig at gryden varmes op sammen med ovnen da den kan flække hvis den kommer kold ind i den meget varme ovn.

Tag den varme gryde ud af ovnen, og drys lidt grahamsmel i bunden af den. Hæld dejen fra skålen direkte over i gryden, sæt låg på, og bag brødet i ovnen i 35 minutter.

Tag låget af gryden, skru ovnvarmen ned til 230º, og bag brødet i yderligere 15 minutter, til skorpen er godt sprød og gerne en smule brændt.

Tag brødet op af gryden og afkøl brødet på en rist.

Risotto med asparges og svampe

5 personer

2 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie til stegning
25 g smør
400 g risottoris
3 dl hvidvin
2 tsk. salt
1 l kogende bouillon
60 g friskrevet parmesan
1 bundt grønne asparges
300-500 g svampe – hvide og brune champion
olivenolie til stegning
salt

Pynt:
Persille
Høvlet parmesan

Rens svampene, svær dem i 1/2 eller 1/4 og steg dem kort i lidt olie – de skal ikke steges tørre. Hæld evt væde fra ( kan fint bruges som en del af væden til risottoen). Halvdelen af svampene hakkes groft. Stil svampene til side.

Knæk den nederste træede del af aspargesene og skær dem i 2-4 cm stykker, steg aspargesene ganske kort i lidt olie på en pande, tag dem af panden og stil dem til side.

Hak skalotteløg og hvidløg fint, og steg det i olie og smør i en gryde, til de er klare.

Skyl risene i en sigte, og steg dem sammen med løgene i ca. 1 minut.

Hæld hvidvin ved, rør godt, og drys med salt. Skru ned for varmen, og tilsæt bouillon, lidt ad gangen, så risene når at absorbere væden, mens du rører. Fortsæt med at spæde til med bouillon, til risene er møre, men stadig har lidt bid. Det tager ca. 20 minutter.

Vend svampene og aspargesene i risottoen og lad dem koge med de sidste 1-2 min. Vend revet parmesan i og smag til med salt og peber.

Anret risottoen i dybe tallerkener, høvl en god omgang parmesan over, drys med hakket persille, og servér straks.

Lammekød med peberfrugt

IMG_6397

4 personer

350 g. lammekød i tern
3 spsk. olie
2 løg i skiver
1 rød peberfrugt i tern
1 grøn peberfrugt i tern
2 fed presset hvidløg
1.5 dl. hvidvin
1 dl. lammebouillon
2 spsk. tomatpuré
2 stilke timian – frisk
Salt
peber
2 spsk. hakket persille

Olien opvarmes og løgene brunes først og derefter kødet.

Pebertern, hvidløg, hvidvin, bouillon, tomatpure og timian tilsættes. Der krydres med salt og peber.

Retten simrer under låg ved svag varme i 40 minutter. Der drysses med friskhakket persille.

Spises med couscous til – eller kartofelbåde

Blomkål-æble salat med citron og mynte

1/2 blomkål
1 stort æble
1 bundt mynte
1/2 citron
lidt flydende honning
3 spsk olivenolie

skær blomkålen i tynde skiver – det smuldre, men det er fint. Hak mynten groft og skær æblet i smalle både.

Rør saften af 1/2 citron med honning og olivenolie.

Vend blomkål, æble og mynte i dressingen.

 

Perlehøne/kylling med citronconfit og couscous

Perlehøne med citronconfit og couscous

Marokkanske husmødre er ikke karrige med mandler og rosiner i den daglige madlavning, og de konfiterede citroner går igen i rigtig mange retter. Tilsammen giver de en frisk, fint balanceret sødme.

4 personer

4 pk perlehønebryster eller kyllingbrysfileter
2 citroner
1 dl mandler
1 dl rosiner
0,75 dl olivenolie
4 fed hvidløg
2 tsk. Harissa
4 løg i tynde skiver
6 dl couscous

Sæt ovnen på 200°. Riv citronskal ned i en lille gryde. Drys 1 spsk salt over og kom 2 dl vand i. Kog op og sluk for varmen.

Fordel mandler og rosiner i bunden af en bradepande.

Skær perlehønebrysterne/kylling ud i 2-3 stykker. Kom citronsaft, olie, revet hvidløg, harissa og afdryppet citronskal i en skål. Vend nu perlehønebryster i blandingen.
Læg kødet over mandler og rosiner, drys med salt, hæld 1 dl vand i bunden af formen og stil midt i ovnen. Bag retten i 25 min.

Skær løgene i tynde skiver og steg dem sprøde i olie.

Tilbered couscous.

Fordel løgene over retten og server med couscous.

Asparges og pasta med parmesan

asparges og pasta

Super pastasalat som er virkelig god som frokostret. spises halvlun.

4 personer

300 g pasta, gerne penne
500 g friske asparges, grønne
1 dl parmesan, friskrevet
½ dl olie
2 spsk. hvidvinseddike
Piri piri chili, eller almindelig chilipulver
Salt
Sukker
1 dl mandelflager
½ dl hakket persille

Kog pastaen efter pakkens anvisning.

Knæk den nederste trævlede ende af aspargesene fra, og kog dem i letsaltet vand i 1 minut. Lad dem dryppe af i en sigte.

Kom parmesan, olie, eddike, lidt knust piri piri, salt og peber i en skål, og bland rundt.

Vend med asparges, pasta, mandelflager og persille.

Spicy kylling med rabarber

kylling med rabarber

Kylling og rabarber klæder hinanden rigtig godt – her i en ny og eksotisk krydret version med grøn karry, sorte ris og spinat.

4. personer

100 g sorte fuldkornsris, eller brune ris
200 g rensede rabarber
½ dl æbleeddike
½ dl sukker
4 kyllingebryster uden skind og ben
1 spsk koldpresset rapsolie
2 tsk grøn karry
1 fed hvidløg
1 spsk friskrevet ingefær
100 g babyspinat
Salt og peber
1 hovedsalat

Kog fuldkornsrisene som angivet på emballagen.

Skær rabarberne i stykker á ca. 2 cm. Kom rabarber, eddike og sukker i en gryde og kog ved svag varme i ca. 5 minutter.

Skær kyllingen i strimler. Varm olien på en slip-let pande. Tilsæt grøn karry og steg kyllingen sammen med presset hvidløg og ingefær. Vend godt rundt undervejs. Steg til kyllingen er mør.

Skyl spinaten godt og slyng den tør. Vend spinat med kylling til den falder sammen. Tag kyllingen af panden og smag til med salt og peber.

Server kylling med ris og rabarber i salatbladene.

 

Tiramisu

8-10 personer

4 æg
100 g sukker
½ stang god vanille
500 g Mascapone
ca. 4 dl stærk kaffe
1 dl Amaretto (mandellikør)
1-2 pakker Lady fingers
Kakaopulver

Lav en god stærk kaffe, gerne af espressotypen. Lad den køle af og bland den med Amaretto.

Del æggene og sæt hviderne til side. Rør blommerne med sukker og vanillekorn til en lys og luftig æggesnaps. der skal røres længe!
Rør Mascaponen grundig i.

Pisk hviderne til skum og vend det forsigtigt i massen.

I en aflang form (ca. 25 x 35 cm) lægges nu et lag lady fingers, der først er dyppet i kaffelagen (de må ikke bliver helt gennemvåde, da det så bliver lidt for “smattet”). De skal dække bunden helt, så hvis de ikke lige passer, så knæk dem i mindre stykker.

Så lægges et lag creme og derefter nok et lag lady fingers, som er vædet med resten af kaffelagen. Der sluttes af med et lag creme og formen sættes på køl, meget gerne natten over, eller mindst 4-5 timer.

Inden servering drysses den med et lag kakao

 

Lam i spinat

4 personer

1 kg lammesmåkød
2 middelstore løg
5 cm frisk ingefærrod
9-10 fedhvidløg
1 friskgrøn chili
1-2 tsk. chili peber
8 spsk. olie
5 cm hel kanel
7 hele nelliker
7 helegrønne kardemomme
2 laurbærblade
2 spsk. stødt koriander
1 spsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt gurkemeje
1 middelstor tomat
1 kg. spinat frisk eller frossen
7 spsk. yoghurt
1.5 tsk. salt
1 spsk. garam masala*
2-3 spsk. ghee eller smør

 

Den friske spinat vaskes og gøres klar. Kast spinaten i kogende vand, så den krøller sammen. Tag den op med en hulske og lav den så til en mos i blenderen. Sæt mosen til side i en skål.
Hvis man bruger frossen spinat, følger man blot brugsanvisningen på pakken.

 Løg, hvidløg og ingefær skrælles og hakkes groft. Kommes i en blender med 3-4 spsk. vand og laves til en jævn mos.

Opvarm olien i en svær gryde på midel blus.

Dup de udskårne kødterninger omhyggeligt med køkkenpapir, så de bliver helt tørre.

 Kom 7-8 kødterninger ad gangen i den gennemvarme olie og brun dem på alle sider. Når de er brunede, tages de op af olien med en hulske og stilles til side.

Kom nu kanel, nelliker, kardemomme og laurbær i den samme varme olie og steg dem under hurtig omrøring. Når laurbærbladene bliver mørkere, kommes mosen fra blenderen og det hele steges, til blandingen skifter farve. Hvis den hænger ved gryden, kommes en spsk. vand i ad gangen.

Skru ned for blusset og kom koriander, spidskommen, chili, peber og gurkemeje i. Steg 2 min og tilsæt så de hakkede tomater. Steg videre i nogle få minutter og kom så yoghurten i, en skefuld ad gangen under stadig omrøring. Når yoghurten er helt absorberet i saucen, kommes kødterningerne i sammen med kødsaften.

Når terningerne er godt blandet med sauce, tilsættes salt og retten bringes i kog. Når retten er kommet i kog, lægger man låg på, skruer ned for blusset og lader retten koge.

Almindeligvis afgiver kødet tilstrækkelig væde til at det kan koge i sin egen saft. Det er bedst sådan. Men bliver retten for tør under kogningen, så den begynder at hænge ved gryden, kan man hælde op til 1½ dl. varmt vand ved.
Rør fra tid til anden i retten under kogningen. Kom spinatemosen i de sidste 15 min af kogetiden. Bland spinatmosen omhyggeligt i retten og lad den koge færdig.Hvis saucen ikke bliver tilstrækkelig tyk, så tag låget af under den sidste del af kogningen og skru lidt op for blusset, til saucen får den rette konsistens.Kom nu garam masala i retten og rør det omhyggeligt sammen. Hvis man ønsker det, kan man til sidst røre lidt ghee eller smør i.Serveres med basmattiris

Thaikrydret svinekød

Thaikrydret svinekød

Sødme og krydderier klæder svinekød. Det er en klassisk kombination i Nordthailand og absolut værd at prøve.

4 personer

4 dl jasmin ris
400 g hakket svinekød
olie
4 fed hvidløg
2 spsk. sukker
400 g grønne bønner – friske
fiskesauce
½-1 chili

Kog ris efter anvisning på emballagen.

Svits kødet i en god sjat olie. Hak hvidløg og chili og svits med. Når kødet er gyldent, drysses sukkeret over og retten svitser, indtil sukkeret er brunet. Tag kødet fra panden.

Skær bønnerne i mindre stykker. Kom lidt mere olie på panden og svits bønnerne kort. Hæld 1 dl vand på panden og lad bønnerne simre møre i et par minutter.

Bland ris med kød og bønner, smag til med fishsauce og server.