Monthly Archives: januar 2017

Mutabbal – auberginedip med tahina

En syrisk-libanesisk klassiker

3 store auberginer
3 fed knust hvidløg
salt
50-75 ml tahina
saften af en citron
1 tsk stødt spidskommen
1 spsk olivenolie

Pynt:
Hakket bredbladet persille
Sorte oliven

Rids auberginerne og bag dem i en meget varm ovn eller på grillen, til de ser sorte ud og kødet virker blødt, når man trykker let med fingeren.

Når auberginerne er afkølede, pilles skindet af, og kødet lægges i en skål og moses med en gaffel.
Tilsæt hvidløget.

Når man har opnået en lidt grød, tilsættes tahina, spidskommen og citronsaft

Spredes ud på en tallerken og drysses med hakket persille og oliven

Serveres med pitabrød

Blandede salater med ristet koriander-nøddemiks

300-400 g blandede grønne salater

Dressing:
3 spsk olivenolie
2 tsk friskpresset citronsaft
2 spsk korinader-nøddemiks

Ristet koriander-nøddemiks:
10 g (1 spsk) hasselnødder
10 g (1 spsk) sesamfrø
1 tsk hel koriander
1 tsk stødt spidskommen
1 nip stødt chili
½ tsk salt

Hasselnødderne tørristes på en hed pande, til skallen er mørk men ikke brændt – ryst panden undervejs, de brænder let på
De ristede nødder gnides i et viskestykke, så skallen gnides af.

Sesamfrø og hel koriander ristes ligeledes på en tør, hed pande, til de er gyldne – der røres undervejs.

Alle tre ingredienser blendes til em mellemgrov miks
Blandingen smages til med salt, chili og spidskommen
Dressingen blandes og smages til.

Salaten brækkes i passende stykker, skylles i en skål i flere hold vand, afdryppes og tørres i et viskestykke.

Lige inden serveringen vendes dressingen i salaten og nøddemiksen drysse over

Kylling i grøn karry

250-400 g strimlet kyllingefilet
2 tsk grøn karrypasta
2 tsk hvidløg – finthakket
1 spsk ingefær – frisk og finthakket
1-2 stilke citrongræs – fintsnittet
3 kaffir limeblade – hvis det er tørrede blade, skal de lægges i blød i ca. 1/2 time
1 ds kokosmælk (400 ml)
1 stort løg – skåret i smalle både
1 squash – delt på langs og skåret i tynde skiver
6 baby-auberginer – i både (små grønne auberginer)
15-20 friske basilikumblade – “hellig basillikum”
2 spsk fiskesovs
1 tsk sukker
3-4 spsk olie til stegning

Friske basillikumblade til pynt

Opvarm olie i en tykbundet gryde og rist karrypasta, hvidløg, ingefær, citrongræs og kaffir limeblade heri

Tilsæt kyllingekødet og lad det stege et øjeblik. Kom lidt kokosmælk i, så krydderierne ikke brænder på.

Kom derefter løg og lidt efter lidt grøntsager og basillikumbladene i Lad retten småkoge i ca ½ time med resten af kokosmælken.

Grøn karry har en tendens til at skille, det er derfor vigtigt at røre jævnligt og lade retten simre uden låg

Smag til med fiskesovs og sukker

Retten pyntes med friske basillikumblade og serveres med jasminris

Tip:
Retten smager mindst lige så godt dagen efter, så et godt råd, er at lave dobbelt portion