Monthly Archives: maj 2019

Biryani med Østershatte og mynte og jasmin-hirse ris

Biryani stammer fra Indiens muslimske befolkning. I den oprindelige udgave tilberedes ris, grønt, krydderier og svampe sammen i en gryde over flere timer, så smagen af krydderierne damper ind i resten. I dag skal du lave en noget hurtigere version, der stadigvæk har masser af smag.

2 personer

100 g brune jasminris
100 g Hirse
20 g usaltede jordnødder
150 g Østershatte – i grove stykker, skær evt. den groveste del fra
1 spsk. Bangkok-Krydderi (fra Aarstiderne)
1 løg – hakket fint
2 fed hvidløg – i tynde skiver
200 g tomater – i små tern
100 g Grønkål – ribbet og snittet fint
1/2 bundt Mynte – plukket og hakket groft
1 dl yoghurt
Olivenolie
salt
Eddike

 Sæt vand over til ris og, fx i en elkedel

Skyl risene i koldt vand, og sæt dem over i 2½ dl kogende vand uden salt. Kog dem under låg ved svag varme i ca. 30 min. Lad risene hvile i 5 min., og smag til med salt inden servering.   

Skyl og klargør imens grøntsagerne og mynten som angivet i ingredienslisten.  

Rist jordnødderne i en tør, rummelig gryde, til de er gyldne. Tag dem op af gryden, hak dem groft, og kom dem i en skål til servering.

Varm gryden op igen, tilsæt olivenolie eller evt. smør, og svits champignonerne i 2-3 min.

Drys lidt bangkok-krydderi henover svampene, og tilsæt løg og hvidløg til gryden. Sauter i 2-3 min., til løgene er klare i farven. 

Kom tomattern og 1-2 dl vand i gryden, og kog op. Lad retten simre i 4-5 min., til den tykner let.

Vend imens grønkål og mynte sammen i en skål, og smag til med lidt salt og eddike. 

Tilsæt yoghurten til gryden med grønt og svampe, og kog i yderligere 3-4 min. Smag biryanien til med salt og evt. mere bangkok-krydderi inden
servering.

Kom ris i en dyb tallerken, kom biryani ovenpå, top med grønkål og mynte, og drys jordnødder henover.

Krydret ris

3 dl Basmati ris
5 dl vand
Friskkværnet sort peber
2 hele Stjerneanis
2 kardemommekapsler
salt

Skyl risen og kom den i en gryde sammen med alle krydderierne og vandet.
Bring i kog og skru helt ned og lade det koge i 10-12 min.
Tag risen af blusset og lad trække yderligere 12 min.