Monthly Archives: juni 2021

Vindruemarmelade

ca. 7,5 dl marmelade

1000 gram røde druer
350 gram sukker
1 tsk. vaniljesukker
2 1/2 tsk. rød melatin
1 tsk. sukker

Kom vindruerne i en gryde og mas dem med et piskeris og tilsæt derefter sukker og vaniljesukker og lad det koge i 20 minutter.

Si vindruemassen igennem en si og pres al den saft ud af druerne du kan og kasser vindrueskaller og sten og kog saften op

Rør 1 tsk sukker sammen med de 2 tsk rød melatin kom den i saften samtidig med at du pisker godt og lad saften koge i 2-3 minutter

Kom marmeladen på sylte glas som du har kogt og skyllet i atamon og kom låg på med det samme. Lad marmeladen afkøle lidt ude på bordet inden du kommer det i køleskabet

Ovnbagte figner med gedeost, honning og valnødder

4 pers.

80 g gederulle
4 friske modne figner
Flydende honning
4 valnødder
2 kviste frisk rosmarin
Salt
Friskkværnet peber

Forvarm ovnen på 200 °C

Efter at du har skyllet fignerne, skæres et kryds i toppen og ned til midt i fignerne.

Skær 4 skiver Soignon økologisk gederulle og placer en skive nede i hver figen i ‘krydset’.

Dryp herefter med flydende honning og drys med den friske rosmarin.

Hak valnødderne og placér dem ovenpå.

Kværn til sidst med peber og et lille strejf salt.

Bag dine figner med gedeost i ca. 15 min.

Servér de ovnbagte figner med gedeost med det samme som en lille snack, dessert eller som en forret med grøn salat til.

Æg med laks og asparges en cocotte

Æg med laks bagt en cocotte er en god brunchret

4 personer/cocotter

smør, eller olie
125 g varmrøget laks
8 æg
1 dl cremefraiche 18
8 grønne asparges
1 tsk dijon sennep
salt
sort peber, friskkværnet
1 håndfuld frisk timian

Smør 4 cocotter med smør eller olie.

Skær asparges og laks i mundrette stykker. Læg 8 aspargestoppe til side.

Slå æggene ud og skil hviderne fra blommerne. Læg blommerne til side i en skål – pas på at de ikke går i stykker.

Vend æggehviden med cremefraiche, asparges, laks, salt peber og ca 1 spsk friske timianblade og kom blandingen i cocotterne.

Kom til sidst to aspargestoppe øverst i hver cocotte.

Bag i en forvarmet ovn i 10 minutter ved 175 grader varmluft – herefter tilføjes æggeblommer i cocotterne, som bages videre i ca., 5 minutter.

Pynt med frisk timian inden servering.

Nydes mens de er varme, gerne med ristet rugbrød i skiver eller andet godt brød til.

Chia-grød – morgenmad

1 dl cheeasy skyr med vanilje
1 dl letmælk
2 spsk. chiafrø
1 spsk. groft hakkede mandler
lidt friskrevet citronskal
friske bær eller 1. spsk æble/pæregrød eller en god marmelade

Alle ingredienser røres godt sammen – evt. i et glas med låg, så det kan rystes godt.

Glasset stilles i køleskabet natten over.

Serveres med friske bær eller æble/pæregrød eller en god marmelade

Appelsinmarmelade med mandler

Anne HJernøes opskrift på appelsinmarmelade er ideel til kraftigt smagende oste.

1 glas

200 g appelsiner
150 g lys rørsukker
50 g mandler – smuttede og flækket på langs eller 3 dele på tværs
1 stk. vaniljestang
1/4 tsk. atamon

Skræl appelsinerne og del dem i både.

Skær bådene i mindre stykker og kom dem i en gryde med rørsukker og vaniljestænger hvor kornene er skrabet løs.

Lad marmeladen koge til den tykner og tilsæt så smuttede mandler og lad dem koge med et par minutter.

Hæld marmeladen på skoldede, atamonskyllede glas som lukkes til med det samme.

TIP: Spis marmeladen til kraftigt smagende oste.

Moules frites

4 pers

2 kg blåmuslinger
1 kg bagekartofler
olie til stegning
1 løg (hakket)
2 fed hvidløg (hakkede)
1 fennikel skåret i smalle strimler
2 porre (skåret i tynde ringe)
friske timiankviste
5 dl hvidvin (ikke for sød)
2½ dl piskefløde
salt og peber
friskhakket persille

Skyl muslingerne godt under rindende vand og gå hver enkelt musling efter. Fjern evt. “skæg” og kontroller, at muslingerne er lukkede. Er muslingen ikke lukket, så bank den ned i bordpladen. Er den stadig ikke lukket i efter 1 minuts tid, så er muslingen død og skal kasseres.

Skrub kartoflerne og skær dem i tykke både. Kom dem i en frysepose, hæld lidt olie og salt ved og ryst posen godt, så olie og salt fordeles på kartoflerne. Bred kartoflerne ud i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 30-40 minutter, til de er gyldne og sprøde. Drys evt. med lidt ekstra salt ved servering.

Imens fritterne bages tilberedes muslingerne.

Varm lidt olie op i en stor gryde og sauter løg, hvidløg, fennikel, porre og timian i et par minutter.

Tilsæt muslingerne, hæld hvidvin ved, rør rundt og læg låg på gryden. Lad muslingerne dampe i 4-5 minutter, til de har åbnet sig.

Tag muslingerne op med en hulske og læg dem i en skål. Kassér timiankvistene.

Hæld fløde i fonden og lad den koge igennem et par minutter, til den tykner let. Smag til med salt og peber og hæld saucen over muslingerne i skålen.

Drys med rigeligt, friskhakket persille og server med ovnfritter, aioli og måske lidt brød til at suge den gode sauce op med.

Noter
Husk at de muslinger, som ikke har åbnet sig, efter de er dampet, også skal kasseres. Der vil altid være et vist svind, når man spiser muslinger, så sørg for at købe lidt ekstra.

Hybenmarmelade med æbler

1 vaniljestang eller 1-2 tsk vaniliesukker
400 g rørsukker
250 g hyben, rensede
250 g æble, i tern
1 øko citron saft og fintrevet citronskal

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Gnid vaniljekornene ud i et par spsk af det sukker, der skal bruges til marmeladen – eller brug vaniliesukker

Kom rensede hyben, æbletern, citronskal, citronsaft, rørsukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det op.

Lad det simre under låg i 15 minutter, rør et par gange undervejs. Blend marmeladen med en stavblender, hvis du gerne vil have en mere cremet konsistens.

Skold et par rengjorte glas med atamon

Hybenrose salt

200 g flagesalt
1 stor håndfuld friske hybenrosenblade

Kom grofthakkede roser og saltet i en blender eller foodprocessor.

Blend saltet, indtil det har et smuk rosenrød farve.

Hæld saltet ud på en bageplade klargjort med bagepapir.

Lad saltet tørre i ovnen ved 40 grader varmluft til det er helt tørt – Mellem 1-3 timer alt efter mængden af salt.

Når salten er blevet helt tør, afkøles det helt og kommes i lufttætte glas.

Salt med fennielkefrø og morgenfrue

100 g flagesaltsalt
1½ spsk fennilkefrø
5-6 morgenfruer

Pluk kronbladene af 5-6 morgenfruer gerne både gule og organge

Blend salt, fennilkefrø og ½ af morgenfruebladene. Kom derefter resten af morgenfruerne i og blend ganske kort.

Fordel salten på en bageplade og tør salten ved 40 grader i en varmluftoven i 1½-2 timer.

Salten skal være helt tør.

Tortellini med squash og karry sauce

2. pers,

250 g tortellini
1 stor squash
1 løg
2 fed hvidløg
2 tsk. God karry (stærk)
1½-2 dl fløde
salt og peber

Sæt vand over kog kog tortellinien.

Halver squashen på langs og skær i skover, skær løget i smalle både og hvidløget i tynde skiver.

Steg løg, hvidløg og squash på en pande ved middelvarme, tilsæt karry og lade det lige stege lidt med inden fløden tilsættes.

Krydder med salt og peber.

Vend tortellinien i grøntsagssaucen og server i dybe tallerkner med et drys bredbladet persille.