Monthly Archives: oktober 2021

Æblecrumble

Med syrligt søde æbler fra egen have og med en letpisket luftig flødeskum, cremefraiche eller med vaniljeis til.

Kager er også god kold dagen efter.

6 personer

700 g æble, i tern eller både
2 spsk sukker
1 spsk kanel
1 tsk stødt kardemomme
0,50 vaniljestang, kornene herfra
1 tsk smør, til at smøre fadet

Crumble
150 g havregryn, grovvalset
100 g hvedemel
30 g mandler, finthakket
75 g sukker
150 g smør
1 tsk kanel
0,50 vaniljestang, kornene herfra
Til servering
2,50 dl cremefraiche 18 %

Bland æbler med kanel, kardemomme, vanilje og sukker og kom de krydrede æbler i et smurt
ovnfast fad på ca. 26 cm i diameter.

Bland havregryn, mel, mandler, sukker, kanel, vanilje og sukker godt sammen i en skål.

Smuldr smør i og samle det let til en smuldret krumme, som gerne må være lidt uens i krummerne.

Fordel crumblen let over æblerne i fadet.

Bag æblecrumblen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 45 minutter.

Serveres med creme fraiche, luftig flødeskum, vaniljeis eller med rørt græsk yoghurr

Spidskålssalat med blåbær og mandler

Antal: 4 pers.

½-1 spidskål i smalle strimler
3 spsk blåbær
20-40 mandler
1-2 spsk. teriyaki, eller soya
1 tsk. smør
1 håndfuld bredbladet persille

Olie/eddike dressing (vinaigrette)
3 spsk. olivenolie
2 spsk. æblecidereddike
1 nip flagesalt
sort peber, friskkværnet
1 tsk. honning
1 tsk. Dijon sennep

Pisk dressingen sammen.

Vend den snittede hvidkål grundigt i dressing.

Varm smør op på en pande, rist mandlerne og afslut med at komme teriaky eller soya på panden, som lige får lov at bruse af og fordele sig på mandlerne.

Server hvidkålssalaten med et drys blåbær eller æble, ristede mandler og et drys bredbladet persille.

Pasta med mascarponesauce og ærter

400 g pastaspenne eller muslinger
250 g Galbani Mascarpone
250 g ærter – friske eller gode frosne
Salt og friskkværnet peber
Friskrevet parmesan
Skallen af en økologisk citron
Smør til stegning
Frisk basilikum eller rosmarin

Pil ærterne og svits dem i smør med lidt salt på en pande.

Rør mascarpone, salt og rigeligt friskkværnet peber i en skål.

Kog pastaen al dente og vend den i mascarponen blandet med halvdelen af de smørsvitsede ærter. De resterende ærter drysses oven på. Pynt med friske basilikumblade eller rosmarin, revet citronskal og friskrevet parmesan. (Retten kan selvfølgelig laves hele året med frosne ærter).

Tip: Ærterne kan svitses med for eksempel frisk rosmarin eller salvie, hvis man ønsker at variere smagen.

Cannelloni med spinat og ricotta i tomatsauce

4 personer

Tomatsauce
1 spsk olivenolie
2 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
400 g hakkede tomater
3 stængler frisk timian, eller en håndfuld basilikumblade
salt
sort peber, friskkværnet
1 spsk. æblecidereddike
1 tsk. rørsukker

Spinat og ricotta blanding
1 spsk olivenolie
200 g spinat, frisk eller alternativt frossent
3 spsk pinjekerner, grofthakkede
250 g ricotta
2 æg
Salt
sort peber, friskkværnet
1 drys muskatnød, evt en smule revet

Derudover
1 pakke friske lasagneplader eller en pakke Cannelloni (hvis der bruges tørrede Cannelloni skal de forkloges omkring 3 min inden de fyldes. Kog nogle stykker adgangen, da de ellers komme til at hænge sammen)
50 g parmesan, friskrevet
125 g frisk mozzarella
salt
sort peber, friskkværnet
1 håndfuld frisk basilikum
1 spsk smør, til formen


Tomatsauce

Kom løg og hvidløg i en gryde med olie og varm op til middel varme. Sauter løgene til de er bløde og klare og hæld derefter de hakkede tomater i gryden.

Kom timian eller basilikum i og lad saucen simre under låg i 15 minutter mens resten af retten tilberedes.

Smag til med lidt æbleeddike, en smule rørsukker, samt salt og peber.

Spinat og ricotta fyld

Varm en sautepande op til middelhøj varme med lidt olivenolie, rist pinjekernerne let

Kom derefter spinaten på. Rør i det med jævne mellemrum til spinaten klasker.

Rør derefter ricotta i sammen med æg og smag til med salt og peber, samt en smule fintrevet muskatnød.

Fordel halvdelen af tomatsaucen i et smurtovnfastfad.

Hvis de friske lasagneplader er en stor plade, så skæres/klippes den til i alm lasagnepladestykker.

Lav ruller med fyld af spinat/ricotta og læg dem på række i fadet med halvdelen af tomatsaucen – fortsæt til der ikke er mere spinat og ricottafyld.

Fordel resten af romatsaucen over de fyldte spinat cannelloni

Pluk en frisk mozzarella i store stykker og fordel dem over, sammen med lidt frisk basilikum og

bag den lækre ret i en forvarmet ovn ved 175 grader i 20 minutter – til pastaen er mør.


Server retten med finthakket basilikum og lidt friskrevet parmesanost.

Orientalsk mørbrad

4 pers.

2 mørbrader
2 æbler
2 løg
75 g smør
2 tsk. karry
salt
2-3 spsk. mango-chutney

Mørbraderne afpudses, ridses én gang på langs og bankes let ud
De brunes på panden i en del af smørret og deles derefter i mindre stykker på tværs og lægges drysset med salt i et ildfast fad
Æbler og løg skæres i terninger og vendes i resten af smørret på en pande
Karry tilsættes og det hele steges lidt under omrøring
Blandingen fordeles over kødet Mangochutney hakkes let og fordeles over æble-løg blandingen
1 kop vand tilsættes
Fadet sættes i en 200 grader varm ovn i ca. ½ time

Serveres med jasminris

Tip:
I stedet for mørbrader, kan man bruge svinekoteletter – 8 stk. Koteletterne steges i smør på en pande 5-7 minutter på hver side, afhængig af tykkelsen og lægges i et ovnfast fad. Herefter anvendes samme fremgangsmåde som med mørbraderne.

Indbagt mørbrad

1 stor mørbrad ca. ½ kg
smør til bruning
salt og peber

fars:
½ kg hakket kalv og flæsk
30-50 g hakkede valnøddekerner
ca. 1 tsk. salt
½ tsk. peber
1 æg
½ dl sky – afkog fra den brunede mørbrad
ca. 3/4 dl portvin eller sherry
lidt knust timian eller oregano efter smag

3 plader butterdej
æg til pensling

Fjern alle sener og hinder fra mørbraden
Skær evt. den yderste spids af
Brun mørbraden i smør på en stor pande, vend den med træskeer så den bliver ensartet og hurtig brun over det hele – det må tage ca. 10 min at brune den.
Drys lidt salt og peber på den og kog panden af med lidt vand, til sky til farsen.
Ælt alle ingredienser til farsen sammen
Farsen hviler mindst ½ time -koldt.
Farsen skal være fast men smidig.
Optø butterdejen lidt og rul pladerne ud på et melet bord til ca. dobbelt størrelse.
Taglæg dem og tryk med kageruller stykkerne sammen til èn plader, der kan nå rundt om mørbraden med farsen omkring.
Læg et lag fars på butterdejen, den afkølede mørbrad lægges på og resten af farsen pakkes godt omkring.
Pak til slut butterdejen udenom, buk enderne godt ind, så der ikke kan løbe saft ud.
Læg pakken på et stykke smurt bagepapir med sammenføjningen af butterdejen ned mod papiret.
Pensel godt med sammenpisket æg.
Læg pakken på en bageplade.
Sådan kan mørbraden godt stå koldt og tildækket et par timer.
Pensel dejen med sammenpisket æg og sæt den i ovnen, lidt under midten ved 200-210 grader i 35-40 min. – Farsen vil da være gennembagt og mørbraden let lyserød indvendig. Ønskes den helt gennemstegt beregnes lidt længere tid ved 200 grader.

Mørbraden anrettes med brøndkarse og serveres med salat og halve bagte kartofler.

Laksefad med butterdej á la Ole

4 dl ris – kogte
2 løg – hakket fint
3-4 æg
1-2 pk lakserester – ca. 200 g
3-4 dl creme fraiche
1-2 porre – flækket på langs og skåret i helt tynde strimler
1 squash – i små tern
1 bundt frisk dild
1-2 tsk. gurkemeje
salt og peber

butterdej – 2 plader

Svits løg, porre og squash
Bland med alle de øvrige ingredienser og kom det i et ildfast fad
Udrul butterdejen og læg den over fyldet på
Prik dejen med en gaffel og pensel med æg
Bages ved 220 grader i ca. 30 min

Serveres med salat

Stegte marinerede sild – a la mormor

Sildefileter
mel
æg
rasp
smør

2 dl dildeddike
1 dl vand
3 dl sukker
4 løg
6 laurbærblade
10 hele sorte peberkorn
1 tsk. engelsk sauce
lidt salt

Alt til lagen koges sammen i 15 min og afkøles.
Lagen skal være helt afkølet før fiskene kommes i

Sildefileter vendes i mel, æg og rasp i nævnte rækkefølge og steges
Sildefileterne lægges i lagen i mindst 12 timer

Valnøddepate med ost

En rigtig 80ér pate.

4 pers.

150 g valnødder
150 g ost
½ l kogte ris – naturris
4 æg
2 store løg
2 dl sojamel
2 dl mælk
Salt og peber

Hak valnødderne fint, riv osten groft og bland dem med ris, æg, revet løg, sojamel, mælk, salt og peber
Lad farsen hvile i ca. ét kavrter
Kom herefter farsen i en smurt og raspet form. bages ved 200 grader i ca. 45 min – prøv med en strikkepind om den er gennembagt

Grøntsagstærte (uden tærtebund)

2 gulerødder – revet
2 porre i skiver
½ selleri – revet
et par kviste timian eller oregano – kan blandes
olie
salt og peber
3 æg
¼ l piskefløde
3 spsk. majsmel
100 g revet emmentaler
salt

Grøntsagerne svitses i olien uden at brune og smages til med salt og peber
Æggenerøres med piskefløde, majsmel og 50 g af osten
Smages til med salt
De svitsede grøntsager lægges i en tærteform
Æggemassen hældes over
Resten af osten drysses på, og tærten bages ca. ½ time ved 200 grader

Tip:
Grøntsagstærten kan serveres som hovedret sammen med brød eller bruges som tilbehør til kød