Lahana dolmasi – kålblade fyldt med ris og nødder

1 hvidkål på ca.1 kg ( eller savojkål o.a.)

Fyld:
3 spsk. olie
2 fint hakkede løg
100 g vaskede, afdryppede parboiled ris
1 spsk. pinjekerner
1 spsk. smuttede og hakkede mandler
1 spsk. rosiner
½ tsk. allehånde
1 drys paprika
salt og peber
2 ¼ dl vand
saften af en citron

Hul så meget af kålstokken ud som muligt, uden at beskadige bladene.
Kog hovedet i let saltet vand i 7-8 min.
Tag kålhovedet op og køl det af.
Når man igen kan røre ved kålhovedet, plukkes bladene af og lægges til afdrypning i et dørslag.
Når bladene begynder at “sidde fast” blancheres kålhovedet igen i et par minutter.
Fortsæt med at plukke bladene af til den ønskede mængde er nået.
Løgene steges bløde og ris, mandler og pinjekerner tilsættes og stege med et lille stykke tid.
Så kommes rosiner, krydderier og vand i og det hele småsnurrer under låg til væsken er absorberet.
Tag gryden af varmen og tilsæt citronsaften
Skær et stykke af kålbladenes grove midter-streng væk og læg bladene med bagsiden opad.
Læg en spsk af fyldet (alt efter bladets størrelse) på bladet.
Fold den afskårne ende hen over fyldet, fold så de to sider over fyldet mod midten. Rul bladet op mod toppen og resultatet bliver en cigarformet pakke.
Fortsæt på denne måde til al fyldet er brugt op.
Læg de tiloversblevne kålblade i bunden af en gryde og pak kåldolmerne tæt oven på – med bladsnippen nedad.
Hold dem nede ved at lægge f.eks. en tallerken oven på.
Hæld vand på, til de er dækkede og lad det simre i ca. 1 time til bladene er møre – evt. tilsættes mere vand undervejs.

Serveres let afkølede på et fa med persille og citronbåde ovenpå og med ris eller pilav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *